Sinu tellimuskorv on tühi!
   
Registreeru kasutajaks Logi sisse
  Avaleht Sisukaart otsi
»  "10 Käsku" noorsportlase vanematele
»  Sportliku ettevalmistuse etappidest
»  Kuidas valida spordijalatseid?
»  Milline on hea meeskonnakaaslane?
Uudised
17.04.2024
Korvpalliklubi Viimsi viib 10.-14.juuli läbi U12 kuni U17 vanuseklassi poistele mõeldud korvpallilaagri, mille eesmärgiks on pakkuda noorkorvpalluritele võimalust treenida tipptasemel treenerite käe all.
Kommenteeri
15.04.2024
Korvpalliklubi Viimsi lapsed- ja noored ning esindusmeeskonna mängijad võtsid enda kanda 12.- ja 13.aprill Viimsi, Viimsi Keskuses toimunud Toidupanga toidukogumispäevad. Kahe päeva sisse mahtunud 13 tunni jooksul ...
Kommenteeri
14.04.2024
Järjekorras teise treeningmängu pidas Viimsi eile kodusaalis Tallinna Kalev/SNABB meeskonna vastu.
Kommenteeri

Toetajad:

Kuidas valida spordijalatseid? Prindi

Õigesti valitud spordijalats teeb liikumise mõnusaks

AS Jalajälg

 

  

 

Õige spordijalats laseb alast täit mõnu tunda, valesti valitud varustus aga teeb treeningust-võistlusest piina ja võib rikkuda liigesed. Hea spordijalats on mugav, kerge, toetab jalavõlvi, ei blokeeri loomupäraseid liigutusi ja võimaldab mugavalt ala harrastada. Nii ongi spordijalatsi olulisemad omadused löögi summutamine, stabiilsus, mugavus ja hingavus.

Kui eesmärgid on jalatsitel ühesugused, siis alade lõikes on jalavarjud siiski erinevad. Põhjus alade erinev iseloom ja liikumise dünaamika. Kui jooksmine kulgeb distantsil sirgjooneliselt, siis korvpallis peab lisaks jooksuomadustele tulema jalats toime ka suvaliste nurkade alt maandumistega ning pakkuma head tuge kiirenduseks, seda kõike jalgu säästes - sellest ka paksem tald, väga vastupidavad pealsed ning külgtoestuseks kõrgemad servad.

Kui inimene valib mingi harrastuse, on jalanõu küll viimane asi, millelt kokku hoida, see on enda kuritarvitamine.

 

Lisaks aladele erinevad ka inimese jalad - kas üle- või alapronatsioonis (lampjalgsus). Esimene tähendab, et hüppeliiges vajub liikudes liigselt sissepoole, teine aga, et jala loomulik nn amortisatsioon ei tööta ja põrutus jalale on suur. Et neid vaevusi leevendada ja ka aastakümnete pärast terve olla, ongi vastavalt jalale ja alale oma spordijalatseid tarvis.Kui mitme alaga tegeleda, siis on parim võimalus hankida igaks alaks eraldi jalatsid.

Spordialade liigutused on niivõrd spetsiifilised, et konkreetseks alaks mittemõeldud jalats laguneb kiiremini ega ole kindlasti nii mugav. Kuna spetsiaalne jalats on konstrueeritud vaid vastava ala liigutusi silmas pidades, on see ka konkreetset ala harrastades kõige mugavam.

Kui eelarve siiski ei võimalda mitut paari hankida, on soovitav valida see, mille ala enim harrastatakse. Samuti tuleb kasuks teha läbi jalatest, mida pakuvad tootjad nii oma esinduspoodides kui ka tervisejooksuüritustel. Seal saab teada oma jala omapära, mis tüüpi jalg inimesel on ning millist jalatsit see vajab.

Sobiva numbri leidmiseks suuruseid tähele panna ei tasu, sest tootjati need veidi lahknevad. Pigem proovida mõlema jala jalatseid ning valida see mudel, mis kohe istub. Kindlasti ei tasu osta jalatsit,  mis ei sobi või hõõrub, lootuses, et see sportides paika vajub või kulub.

 

Hea löögisummutuse ja jäikusega jalatsi hinnad algavad 100 eurost. 

Mida kallim jalats, seda rohkem tehnoloogilisi ja materjaliuuendusi see sisaldab. Samuti on ta vastupidavam.

 

Varustust tasub osta õhtul, kuna jalg päeva jooksul jalad reeglina paistetavad:

  • hea spordijalatsi vahetald on jala kuju võtvast materjalist ja käib välja
  • jalatsid osta 0,5 kuni number suuremad, välja arvatud naelik ja jalgpallijalats, sest jalg sportides paisub
  • jalanõu osta ja kasutada koos spordisokiga
  • jalatsit osta päeva teises pooles, siis on jalad paisunud
  • jalatsi eluiga on ca 1000-1200 kilomeetrit, kallimad kestavad kuni 1500 km. Seda korraliku hoolduse ja kasutuse korral.
  • jalats kestab kauem, kui pesumasina asemel pesta käsitsi ja seebivee või lahja pesupulbriveega
  • numbreid ei tasu tähele panna, pigem jalga proovida ja kindlasti proovida mõlemat jalatsit. 

 

Korvpall

Korvpallis võib hetkeliselt kuni kaheksakordne kehakaal jalgadele suruda, samuti on palju koormusi horisontaalsuunas nagu jooksuski. Nii kasutataksegi palju samasuguseid pehmendustehnoloogiaid nagu jooksujalatsitel.

Pealsed on enamasti sünteetilisest või päris nahast või tekstiilist.
Korvpallijalats peab olema hästi ka külgsuunas toestatud, sest tegemist on üsna võitlusliku alaga - palju on hüppeid ning kontakte teiste mängijatega.

Jalatsi kõrguse valik sõltub mängija positsioonist - näiteks, kes on liikuvamad, kasutavad madalamaid mudeleid. Samas kõrge jalats aitab hüppeliigest paremini fikseerida, mis on oluline vigastuste ennetamisel või korduvigastuste vältimiseks.

Oluline

  • jalatsi kõrgus sõltub mängija positsioonist ja eelnevatest vigastustest, kõrge sääreosa toestab jalga. Vajadusel kasutada tugisidemeid
  • pehmendused kogu talla ulatuses ja sarnased jooksujalatsitega
  • tallad ümarate servadega, et võtta vastu eri suundades maandumisi
  • pealsed vastupidavast materjalist, tihti nahast, sest tegemist on võitlusliku mänguga
  • asfaldil mängimiseks on spetsiaalsed mudelid vastupidava tallaga, sisejalats on mõeldud sees mängimiseks 

 

Korvpallijalats: Nike HyperDunk 2016 FK

 

 

Jooks 

Joostes saavad jalad ligikaudu kolmekordse keharaskuse koormuse, selle summutamiseks on jooksujalatsid hästi pehmendatud.

Esimene valik teha selle vahel, kas joostakse maastikul või maanteel. Maanteele mõeldud jalatsiga metsas lipates jääb pool rõõmu saamata, sest nendega on pinnasetunnetus halvem, samuti võib alustalla muster jääda libedaks. Maastikujalatsi pealsed on aga vastupidavamad kui asfaldijooksuks mõelduil ja peavad okstesse takerdudes paremini vastu kui maanteejooksujalatsid. Samuti on nende tald agressiivsema mustriga, osal talvemudelitel on ka väikesed naelad all. Eraldi toodetakse ka näiteks sisejooksulindil jooksmiseks jalatseid, millel on välisjalatsist enam õhutusavasid, näiteks ka talla all. Teine oluline valikukriteerium on toestus: kas jooksja jalg vajab lisatoestust või mitte. Kolmas samm on pehmenduste valimine: kas jalg kannatab hästi või halvasti põrutusi. Neljas nüanss on õhutus: kas jooksja jookseb vaid ilusa ilmaga või siis, kui on aeg, ilmast hoolimata.

Oluline

  • mis pinnasele jalatsit tarvis - maastikule või asfaldile. Maastikujalats on robustsem, vastupidavamate pealsete ja paeltega ning sügavama-agressiivsema mustriga, maanteejalats seevastu kergem, õhulisem ning siledama tallaga.
  • mis jalatüübile jalatsit tarvis - kas jalg vajab lisatoestust või mitte, kas jalg on põrutuste suhtes rohkem või vähem tundlik
  • pehmendused päka- ja kannaosas, kaitsevad jalga liigsete koormuste ja põrutuste eest
  • niiske ja jaheda ilmaga jooksmiseks mõeldud jalatsid on veekindlad, aga hingavad ka sooja ilmaga halvemini
  • jooksujalats on kerge
  • jalga proovida mõlemat - hea jooksujalats on kohe mugav, ei rõhu jalga ega lase jalal jalatsis liigselt liikuda
  • osta vähemalt pool kuni üks number suuremad jalatsid, et vältida võimalikke varvaste traumasid, mis liiga paraja jalatsiga joostes võivad tekkida
  • kasutada spetsiaalseid jooksusokke

 

Jooksujalats: Nike Pegasus 33

 

 

Üldtreening

Universaaljalats ei ole spetsialiseerunud ühelegi konkreetsele alale, kuid võimaldab harrastada erinevaid. Kasutatakse jooksujalatsina, aga jalatsimüüjad seda teha ei soovita, sest jalatsi ehitus ja alustalla materjal erineb jooksujalatsist.

Jooksujalatsist erinevalt on selle pöiaosa tugevamalt toestatud, sest kasutatakse ka sellistel aladel, kus on palju mitmesuunalist liikumist ehk jalg vajab tuge ka küljesuunas.

Sobib kergejõustikuks, jõusaali, koolis kehalise kasvatuse tundidesse, ebaregulaarseteks pallimängudeks ja üldfüüsilistele aladele. Ei sobi kestvusalade harjutamiseks.

Jalatsi kanna- ja päkaosa võiks olla pehmendatud, sest enamikku üldtreeningualasid harrastatakse kõval pinnasel.

Oluline

  • pehmendused kanna- ja päkaosas
  • külgedelt toestatud pealsed
  • sageli nahast, et erinevate alade koormusele vastu pidada
  • sobib kergejõustikuks, jõusaali, ebaregulaarseteks pallimängudeks, ei sobi väga spetsiifiliseks ettevalmistuseks ja kestvusalade harrastamiseks

Üldtreeningu jalats: Nike Metcon 3

 

www.kkviimsi.ee /www.kesklinnakk.ee

FB/kesklinnakorvpalliklubi

IG/kkviimsikesklinnakk

Mängukalender
Korvpalliklubi Viimsi vaba aja tootesari
Begoonia tee 3, Viimsi vald 74001   E-post: kkviimsi@kkviimsi.ee
Registrikood: 80174429   Pangakonto: Swedbank EE642200221020368608
 
   ...